2009

12.05.2014 23:11

10. kutnohorský festival

program

Kutnohorské hudební léto u Dáči

19.6. Sestry Steinovy – 20.00, Hostinec Dačický, Kutná Hora

www.sestrysteinovy.cz

9.7. Václav Koubek - 20.00, Hostinec Dačický, Kutná Hora

www.vaclavkoubek.cz

7.8. Jana Vébrová - 20.00, Hostinec Dačický, Kutná Hora

www.janavebrova.borec.cz

Vstup na koncerty 50,-, rezervace 327 512 248, info 604436780

Letní koncerty u Dačických

Devátý ročník Hudebního léta v Kutné Hoře představí tři koncerty, všechny se odehrají na letní zahradě Hostince Dačický a letos jsou zaměřeny na zajímavé písničkářské interprety.

Už 19. června přijedou do Kutné Hory asi poprvé Sestry Steinovy. Jejich hudební cesta vedla od folku přes bigbít a rock až k dnešnímu těžce zařaditelnému žánru, v němž je hudba podřízena textu. Texty, jejichž výhradní autorkou je Karolina Kamberská, balancují na hraně písně a básně. Někdy se v nich až syrově míchá radost a bolest, hořkost s ostrou ironií, vzdorem, vtipem, provokací i nadhledem, jenž přináší naději.

9.července se představí jeden z nejznámějších písničkářů, Václav Koubek. Muzikant, divadelník, herec i soukromý filmař Koubek vyrůstal s písničkářskou vlnou osmdesátých let. Vymykal se jí od počátku, fyzicky i hudebně. Koubkova živočišná harmonika si rozumí s křehkostí a citlivostí textů, jeho písně voní hospodou, zkušenostmi věčného tuláka a rozevlátého šansoniéra.

Jako poslední se představí 7. srpna Jana Vébrová, mnozí Janu teprve objevují, ale její první deska Kykyrý nenechává na pochybách, že je co objevovat. Někdy je srovnávána s Radůzou, ona je však poněkud alternativnější.Využívá daleko složitější hudební postupy, v jednom momentě je neuvěřitelně naléhavá, ve druhém se projevuje hrdelním hlasem, který přechází až do mírné hysterie, nebo naopak odzpívá celou písničku v infantilním stylu. Někdy její hlas zcela utichá do "romantických" poloh, do kterých posléze jako nůž zabodává drsná vysekávaná slova. A není to jen o stylu zpěvu. Chvíli máte pocit, že se inspirovala world music někde na východ od nás, ale pak přijde téměř moravská lidovka.

Vstupné na všechny koncerty je tradičně pouhých 50 korun, začátky koncertů jsou ve 20.hodin a místa je možné, a doporučené, rezervovat na telefonu 327 512 248.